terug
naar bestelformulier

over de compositie: DENKEND AAN HOLLAND
Beluister fragmenten uit:

Billie Broem.mp3 > (1,7 Mb)
Marsman1.mp3 (1,6 Mb)
Marsman2.mp3 (1,4 Mb)

Bestel CD online
12 euro incl
verzendkosten


Het gedicht 'Herinnering aan Holland' van Hendrik Marsman heeft mij hiertoe ge´nspireerd: de tekst is groots, een Hollands monument, maar het is een zwaar en melancholisch gedicht.

Daarom vond ik het leuk om de scherpe versie van Gerrit Komrij `De binnenring van Holland`, er tegenover te zetten. Daarnaast gebruik ik het eveneens gepeperde gedicht van Mustafa Stitou: `Polders nieuwbouw boompje beestje`. Beide schrijvers laten een ander beeld van Nederland zien, met een flinke dosis zwarte humor. Deze drie gedichten dragen een serieuze ondertoon .

Toch vond ik dat er nog wat ontbrak, namelijk een luchtige of platte humor. Daarom heb ik samen met Guus de Klein een nieuwe tekst geschreven voor het eerste deel van de compositie. Ook de muziek van dit deel is frivoler. Dit past bij de aanleiding van deze compositie-opdracht: het twaalfde lustrum van het Nijmeegs Studentenkoor en het Nijmeegs Studen tenorkest. 'Denkend aan Holland' is niet speciaal geschreven met het oog op Nijmegen of de Katholieke Universiteit Nijmegen. Wel is het zo dat ik het thema Holland en het gedicht van Marsman graag met een grote bezetting wilde uitvoeren: een groot gemengd koor en een symfonie-orkest. Deze compositie-opdracht gaf mij daartoe de gelegenheid. In de compositie heb ik allerlei stijlinvloeden verwerkt De grote lijn is tonaal en vrij toegankelijk.